Vanuit mijn luie campingstoel keek ik tijdens mijn vakantie naar de bijzondere wolken die kwamen overdrijven. Soms komt daar iets voorbij dat je niet alle dagen ziet: altocumulus lenticularis-wolken. Dit klinkt als een toverspeuk van Harry Potter maar het is de Latijnse benaming bedacht in de 18e eeuw. Altocumulus gaat over de hoogte van de wolk, wolken worden namelijk ingedeeld in vier soorten.
Zo heb je de hoge wolken die cirrus genoemd worden, de middelhoge wolken van 2 tot 6 km de alto, lage wolken die onder de 2 km zitten (de stratus) waaronder ook mist en als laatste de verticale wolken: stapelwolken oftewel de cumulus. En zo vormen de samengevoegde namen de naam alto- (middelhoog) en cumulus (stapel) tezamen.
Wolken kunnen ook nog later gevormd worden. Zo worden wolken die op hoogte tegen een berg aankomen, onder invloed van een flinke wind gedwongen om op te stijgen. Aan de andere zijde van de berg komen ze dan weer omlaag en vormen lensvormige wolken. Deze lenswolk blijft een tijdje hangen achter de berg en zo komt er telkens een laagje lensvormige wolk bovenop: de lenticularis-wolk. Deze wolken zijn wel eens aangezien voor ufo’s wat wel te verklaren is door hun opmerkelijke vorm. En als dan de zon er nog op schijnt krijg je dit plaatje van een foto. Dat is pas genieten vanuit je luie stoel!

-Sandra Bak namens Stichting Lingewaard Natuurlijk